Ξέφυγα πάλι λίγο από το θέμα του μπλόγκ με αυτή την ανάρτηση, απλά είναι η πρώτη μου προσπάθεια να φτιάξω σπιτική ρακή και ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την χαρά μου που τα κατάφερα καθώς και την πατέντα του αποστακτήρα που έκανα στο σπίτι μου και που μπορεί να την κάνει ο καθένας και να φτιάξει το δικό του σπιτικό τσίπουρο, ρακή ή απόσταγμα σταφυλιού.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπετε στην εικόνα, δεν είναι με γλυκάνισο όπως μπορείτε να διακρίνετε από το χρώμα στην φωτογραφία, αυτό οφείλετε από τον σωλήνα που χρησιμοποίησα και θα σας εξηγήσω παρακάτω τον λόγο, ίσος είναι το μοναδικό λάθος στο τελικό αποτέλεσμα, παντός η γεύση είναι εξαιρετική και πιστέψτε με δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ρακές του εμπορίου


Η αναλογία σταφυλιού ρακής είναι 5/1 δηλαδή 5 κιλά σταφύλια θα μας αποδώσουν 1 λίτρο ρακή. Πλένουμε καλά το σταφύλι, βγάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κοτσανάκια μπορούμε γιατί τα κοτσάνια μας δίνουν την κακή αλκοόλη που δεν θέλουμε, τα βάζουμε σε μια λεκάνη και τα πατάμε καλά για να βγουν όλοι οι χυμοί του σταφυλιού. Όλο αυτό το μείγμα το βάζουμε στο βαρέλι και εδώ είναι το πιο βαρετό κομμάτι της υπόθεσης αλλά το πιο σημαντικό.
Πρέπει να αφήσουμε το βαρέλι σε εξωτερικό χώρο με λίγο ανοιχτό το καπάκι για 21 μέρες τουλάχιστον για να γίνει η ζύμωση του σταφυλιού. Να το παρακολουθούμε συνέχεια και όταν βλέπουμε ότι έχει φουσκώσει το ανακατεύουμε για να ξανά φουσκώσει, θα το δείτε και να βράζει και θα μυρίζει σαν οινόπνευμα, όταν πλέον το σταφύλι έχει κάτσει στο πάτο του βαρελιού, τότε είναι η μεγάλη στιγμή για να αρχίσουμε το απόσταγμα και να γεμίσει το σπίτι μεθυστικές μυρωδιές.


Εγώ το έκανα εμπειρικά και σύμφωνα με την εμπειρία που έχω η ρακή μου βγήκε περίπου 70-80 βαθμούς, αρκετά δυνατό δηλαδή.
Και ένα μικρό μυστικό, το σταφύλι που θα βγάλουμε από την χύτρα δεν το πετάμε αλλά το βάζουμε πάλι στο βαρέλι μαζί με ζάχαρη περίπου και το ξανά αφήνουμε να ζυμώσει πάλι για 21 μέρες ώστε να ξανά φτιάξουμε και άλλη δόση ρακής. Λίγο κατώτερης ποιότητας αυτή τη φορά αλλά οικονομικό γιατί δεν θα έχουμε αγοράσει και άλλα σταφύλια.
Social Plugin