Με απλά υλικά,
όπως ένα παλιό έπιπλο, λίγα χρήματα και
την βοήθεια του ίντερνετ έφτιαξα μια
αυτοσχέδια κλωσσομηχανή την οποία άμα
την έπαιρνα στην αγορά θα μου στοίχιζε
πάρα πολλά λεφτά. Και έτσι τώρα μπορώ
να φτιάξω μόνος μικρά πουλάκια τα οποία
μεγαλώνοντας θα γίνουν κοκόρια ή
κοτοπουλάκια που θα μας δίνουν τα
περιβόητα και απαραίτητα στην μαγειρική,
αυγά.
Τα υλικά που
χρησιμοποίησα είναι ένα παλιό ξύλινο
κομοδίνο, διάφορα κομμάτια ξύλο για την
πόρτα και την βάση που θα μπουν τα αυγά,
τρεις απλές λάμπες, διάφανες 60 volt, για
καλύτερη θερμότητα και περισσότερη
οικονομία στο ρεύμα και ένα μικρό ανεμιστηράκι από παλιό ηλεκτρονικό
υπολογιστή. Από το ίντερνετ χρειάστηκε
να αγοράσω το θερμοστάτη, ένα θερμόμετρο υγρασιόμετρο και ένα μετασχηματιστή
για τον ανεμιστήρα, για να αλλάζει την
τάση του ρεύματος από τα 220 στα 12 volt.
Αν το φτιάξετε σε μεγαλύτερο χώρο όπως για παράδειγμα σε παλιό ψυγείο θα χρειαστείτε μεγαλύτερο ανεμιστήρα και πιο πολλές λάμπες ή πιο δυνατές. Κάποιοι χρησιμοποιούν θερμικές αντιστάσεις αντί για λάμπες αλλά προσωπικά δεν το συνιστώ γιατί δεν μπορούμε να πετύχουμε εύκολα σταθερή θερμοκρασία η οποία είναι πολύ σημαντική, γιατί καθώς σβήνει η αντίσταση εξακολουθεί να είναι ζεστή για λίγα δευτερόλεπτα σε αντίθεση με τις λάμπες οι οποίες κρυώνουν πιο γρήγορα.
Αν το φτιάξετε σε μεγαλύτερο χώρο όπως για παράδειγμα σε παλιό ψυγείο θα χρειαστείτε μεγαλύτερο ανεμιστήρα και πιο πολλές λάμπες ή πιο δυνατές. Κάποιοι χρησιμοποιούν θερμικές αντιστάσεις αντί για λάμπες αλλά προσωπικά δεν το συνιστώ γιατί δεν μπορούμε να πετύχουμε εύκολα σταθερή θερμοκρασία η οποία είναι πολύ σημαντική, γιατί καθώς σβήνει η αντίσταση εξακολουθεί να είναι ζεστή για λίγα δευτερόλεπτα σε αντίθεση με τις λάμπες οι οποίες κρυώνουν πιο γρήγορα.


Πάνω στην
σήτα έβαλα ένα τελάρο στο οποίο άνοιξα
μικρές τρύπες πλάγια και πέρασα ένα
τεντωμένο σπάγκο όπου θα μπουν τα αυγά
για να τα γυρνάμε αυτόματα όλα μαζί με
την βοήθεια ενός σιδήρου που έχω βάλει
στο τελάρο και θα τραβάμε απ έξω, αντί
να ανοιγοκλείνουμε την πόρτα και να τα
γυρνάμε ένα ένα με το χέρι και να έχουμε
απώλεια θερμότητας. Στο κάτω μέρος της
σήτας θα βάλουμε ένα παλιό ταψί ή μπολ
με νερό το οποίο θα μας δώσει την υγρασία
που χρειαζόμαστε. Στο πάνω μέρος άνοιξα
τρεις τρύπες για τις λάμπες τις οποίες,
προσοχή πρέπει να τις βάλουμε σε κεραμικό
ντουί και όχι σε πλαστικό γιατί θα
λιώσουν λόγο της θερμότητας. Στο κέντρο
ανάμεσα στις λάμπες έκανα μερικές τρύπες
όπου θα περνάει και θα ανακυκλώνετε ο
αέρας με την βοήθεια του ανεμιστήρα.
Προσοχή και εδώ πως θα βάλετε τον ανεμιστήρα,
πρέπει να ρουφάει τον εξωτερικό αέρα
και να τον περνάει μέσα και όχι το
αντίθετο. Στο τέλος έβαλα μία πόρτα με
ένα τζάμι στο κέντρο για να παρακολουθούμε
τι γίνετε μέσα όσο καιρώ περιμένουμε
να βγούνε τα πουλάκια, ή οποία κλείνει
σφιχτά με ένα σύρτη.


Η εσωτερική
θερμοκρασία του θαλάμου πρέπει να είναι
σταθερή στους 37,2 με 37,8 βαθμούς Κελσίου
και η υγρασία να είναι 55 με 65% τις 18 πρώτες
μέρες και 75% τις τρεις τελευταίες μέρες, γιατί στο
τέλος θέλουμε περισσότερη υγρασία για
να βοηθήσουμε τα πουλάκια να σπάσουν
εύκολα το κέλυφος του αβγού. Εγώ τα
ψεκάζω και με λίγο νερό τις τελευταίες
μέρες για καλύτερο αποτέλεσμα. Την
υγρασία την κρατάμε σταθερή με το να
αφαιρούμε ή να προσθέτουμε νερό αντίστοιχα
στο ταψάκι μας. Αφού τοποθετήσουμε τα
αβγά μας στην μηχανή, το πρώτο 24 ώρο δεν τα γυρνάμε καθόλου, την επόμενη
και μέχρι την 18 ημέρα τα γυρνάμε 3 με 5
φορές την μέρα. Αυτό είναι ένα σημαντικό
κομμάτι το οποίο δεν πρέπει να παραλείψουμε
και να κοιτάμε το αβγό να γυρίζει 180
μοίρες από την αρχική του θέση. Τις τρεις
τελευταίες μέρες βγάζω το σπάγκο
για να μπορούν να κουνιούνται εύκολα
τα πουλάκια όταν βγουν και περιμένουμε
μέχρι να δούμε το πρώτο ράγισμα από
κάποιο αβγό. Όταν φτάσετε σε αυτό το
σημείο να το παρακολουθείτε γιατί αυτή
η στιγμή είναι μοναδική, θα νιώσετε πολύ
όμορφα που έχετε δημιουργήσει μια νέα
ζωή.
Social Plugin